Åkeröträdet är mycket härdigt och har alltså klarat exempelvis de svåra krigsvintrarna utan problem. I början av 1900-talet var äpplet Sveriges mest odlade frukt och fortfarande finns många träd kvar, särskilt i Mälardalen. Trädet är mycket starkväxande. Frukten har en mycket karakteristisk avlång form med en matt lila färg som delvis täcker frukten. Äpplet skall plockas i början av oktober och det kan ätas under november och december. Frukten är mycket god och fruktköttet är fast och saftigt. Tyvärr kan man få vänta länge på frukten (8-10 år efter plantering är inte ovanligt) och bördigheten kan därefter vara mycket variabel år från år. Mitt familjeträd har dock inte brytt sig om detta (sorten finns längst ner på trädet på bilden till höger högst upp) utan gav mig en stor skörd enligt ovan redan efter tre år! Signe Tillisch Signe Tillisch planterades första gången av greve Tillisch i Danmark och uppkallades efter dennes dotter. I källmaterial kan man hitta att sorten dragits upp genom kärnsådd av länsgreve A. Rantzau Rosenvold.

Åkerö äpple bill clinton

Mvh Fenja 21-09-2004, 09:16 #5 Antal inlägg: 9 115 Medlem sedan: 04-11-2002 Medlem nr: 126 Hej, Jag tittar sällan in i denna avdelning men detta såg jag. Jag tycker att sorten Melon påminner om Åkerö; mognar sent, kan lagras, är lite avlångt äpple med röda strimmor på solsidan, snarare hårt än mjukt, har speciell arom. Men Åkerö är krispigare och ännu hårdare. Tycker man särskilt om en sort är det svårt att hitta en annan som har samma smak. Kanske bättre att tänka fritt och försöka hitta en ersättare som har andra goda egenskaper. Senmognande äppelsorter för zon 3 som går att lagra en tid finns det ju många av. -------------------- 21-09-2004, 17:32 #6 Tack! Jo, Melonäpplen har jag stött på -såg några riktigt gamla träd vid zoologen i Uppsala för ett par veckor sedan. Det ser verkligen kul ut med de avlånga äpplena! Ska tipsa henne om det och även att prova på Aroma, och så får hon nog smaka på några olika sorter här i höst och fundera tills det är dags att plantera! Hälsningar Maria R 23-09-2004, 18:34 #7 Antal inlägg: 129 Medlem sedan: 03-11-2003 Medlem nr: 2 514 Vi har både melon och åkerö hemma i trädgården.

År 2000 fick jag en fantastiskt fin skörd med upp till tio lådor äpplen som dessutom var helt fria från insektsangrepp. Glad i hågen plockade jag ner äpplena i slutet av september och placerade dem utomhus på en nordsida och täckte över dem. Men, redan efter ett par, tre veckor fick jag börja kassera en stor mängd äpplen och i mitten av november fanns inga ätbara exemplar kvar. Detta var exceptionellt tidigt för de brukar normalt sett kunna hålla november månad ut men denna höst var tydligen alltför varm(? ). Det känns ju naturligtvis bra kymigt att behöva kassera så mycket äpplen, speciellt också med tanke på att det är de finaste och största exemplaren som blir dåliga först. Äpplena mjuknar från skalet och sedan inåt i äpplet vilket är lite ovanligt jämfört med andra äpplen som i regel brukar ruttna inifrån kärnhuset och utåt. Jag har lärt mig efterhand att denna åkomma brukar betecknas "mösk" (en skånsk term) och tyder på att trädet har en form av kalkbrist. Kommersiella odlare besprutar till och med träden med kalklösning för att råda bot på detta.

Erberg

Främst är äpplet en ypperlig dessertfrukt men den kan även användas i sallader, kakor och pajer. Cox Orange Detta äpple är kanske det godaste vinteräpplet i Sverige enligt min mening. Äpplena är i regel ganska små men i gengäld så är smaken desto intensivare. Färgen är gulgrön men dess solbelysta sida blir ofta vackert rödorange. Hållbarheten är god och efter nedplockningen i oktober kan man lagra äpplena ända fram till januari. Sorten kommer ursprungligen från England. Detta äppelträd är dock ganska krävande. Sorten kräver ett förhållandevis milt klimat (zon I-II) så den bör ha ett skyddat och varmt läge. Jag planterade mitt träd som ett spaljeäppelträd mot en vägg som vetter mot sydsydväst. Detta har än så länge gott bra men läget är kanske lite väl blåsigt. Ännu har jag inte fått någon större skörd men år 2001 fick jag en handfull äpplen (de första sen planteringen 1997) som var stora och fina så det ser lovande ut. Ett spaljeäppelträd kräver en speciell skötsel, bl a beskärning flera gånger under växtsäsongen så det kräver lite jobb.

  1. Idag
  2. Jarntorget gamla stan stockholm images
  3. Öppettider till Postombud på My Way Vällingby Vällingby - Öppettider, adress & kontakt
  4. Ur o penn växjö pa
  5. Aakeroe apple bild free
  6. Åkerö äpple bill clinton
  7. Aakeroe apple bild online
  8. Åkerö äpple bildung
  9. Hotell göteborg erbjudande
  10. Studio Solidsport - Tilda och Ellie - Storvretacupen
  11. Migrationsverket tid till beslut

Aakeroe apple bild n

Åkerö är en äppelsort (så kallat höstäpple) uppkallad efter Åkerö slott i Flens kommun där det äldsta kända trädet av denna sort växer. Fruktträd importerades från Holland 1759. Det är osäkert om Åkerö fanns med bland de importerade träden. Pomolog C. G. Dahl ansåg att äpplet är identiskt med Schmidts Junkerapfel [ 1]. Äpplet fick sitt namn 1858. [ 2] Beskrivning [ redigera | redigera wikitext] Frukten är medelstor eller stor, äggrund, gulvit med strimmor av rött. Fruktköttet är tämligen fast, till och med hårt, och mycket saftigt. Smaken är sötsur med en säregen arom. Frukten mognar relativt sent på hösten och kan lagras åtminstone till jul. I Sverige odlas Åkerö gynnsammast i zon II–IV. [ 2] Åkerö bör beskäras måttligt, gödslas sparsamt med kväve, men rikligt med kalium. [ 3] Åkerö är Södermanlands landskapsäpple. C-Vitamin 2-4mg/100 gram. [ 4] C-vitamin 9, 5mg/100 gram. [ 5] C-vitaminhalten är starkt beroende av klimat och jordmån, därför så stor skillnad mellan olika källor. Noter [ redigera | redigera wikitext] ^ SPF, årsskrift, 1915.

Bilden inill har jag fått från Jonas Ö som undrar: vi har köpt ett nytt hus och där finns ett träd som ger dessa äpplen. Är det Åkerö? Det är vanskligt att bestämma en äppelsort genom att titta på en bild. Det låter sig faktiskt inte göras. Som pomologer brukar framhålla: man måste känna på äpplet, hålla om det, dra in doften, tugga och smaka, studera kärnhus och fruktkött. Men i det här fallet vågar jag ändå säga: det är inte Åkerö. Det här prickiga utseendet brukar det äpplet inte ha. Däremot liknar äpplet Melon, som är en annan klassisk sort. Melon, precis som Åkerö, är ett avlångt äpple med ett fåtal kärnor. Men medan man kan njuta den goda, söta aromen hos Åkerö redan i slutet av september måste man vänta till november med det kärvare Melonäpplet. Rödskaliga Åkerö. Detta är också Åkerö, bara ännu litet rödare. Åkeröäpplen är en gammal sort och under åren har det uppstått en rad mutanter. Skalfärgen kan variera från blond till kraftigt röd. Vanligast är den tegelfärgade varianten.

Aakeroe apple bild home

men passar också ypperligt i matlagning t ex i sallader, som ugnsstekt, kompott, grytor, pajer och kakor. Ingrid Marie Ingrid Marie har fått sitt namn efter dottern till den lärare, K. Madsen, som en gång hittade trädet på Westfyn i Danmark. Ett litet träd växte, troligen från fröplantor av ett Cox´s Orange, upp bland hallonplantor. Detta hände omkring 1910 och nu är det en av de mest odlade sorter i vårt land. Trädet är tämligen härdigt (zon I-III) men det bör få ett rätt varmt läge. Frukten behöver nästan ingen presentation eftersom den är så välkänd. Den har rund form och kraftigt brunröd färg med ljusa punkter. Smaken är frisk och fin med lätt kryddad arom (konkurrerar enligt min mening med Signe Tillisch och Cox Orange om titeln det godaste svenska äpplet! ). Ingrid Marie har god hållbarhet och kan i regel lagras ända in i januari månad. Plocka äpplena i början av oktober och slå helst in frukten i papper för att förhindra uttorkning. Se upp med gloesporiumröta och se över äpplena med jämna mellanrum för att plocka bort angripna frukter.

En fin gammal sort som finns hos Zetas //Lenis -------------------- Lenis CITAT 'Happy are those who are dreaming dreams and are willing to pay the price to see them come true' ~~~~~~ Fantasin är en gåva som människa har fått för att självständigt närma sig tingen, alla har fått - några försmått, själva de klippa sig i vingen. 27-09-2004, 09:41 #11 CITAT (zaaritha @ 24-09-2004, 22:30) Är Melon en gammal sort? Jag tror att vi hade dem, när jag var barn(länge se´n! ) Ja det var på 60-talet. Har sökt den, men ej hittat den på plantskolor, tyvärr! Var kan jag få tag i den? Melon äpple finns hos Zetas! //Lenis 1 användare läser den här tråden just nu (1 gäster och 0 anonyma medlemmar) 0 medlem(mar):