Planen ska vara arbetsgivarens stöd i rehabiliteringsarbetet och ska göras senast 30 dagar från första sjukdagen. I möjligaste mån ska den göras i samråd med arbetstagaren. Vid behov kan Försäkringskassan begära in planen från arbetsgivaren. För den som inte har en arbetsgivare eller inte kan gå tillbaka till i arbete hos arbetsgivaren kan Försäkringskassan tillsammans med den som är sjukskriven göra en skriftlig plan för återgång i arbete. Syftet med planen är att den ska ge en överblick över de åtgärder och insatser som behövs för att den som är sjukskriven ska kunna få tillbaka sin arbetsförmåga. Utifrån planen kan Försäkringskassan ta ställning till om den enskilde är i behov av några rehabiliteringsinsatser som behöver samordnas med andra aktörer, till exempel vårdgivare eller Arbetsförmedlingen. Mötesformer som kan bli aktuella Avstämningsmöte Ett avstämningsmöte är ett möte med den som är sjukskriven, Försäkringskassan och minst en ytterligare part som kan påverka den sjukskrivnes situation, till exempel arbetsgivare eller vårdgivare.

  1. Ansöka om sjukpenning retroaktivt
  2. Sjukpenning - Försäkringskassan
  3. Sjukpenning för dig med aktiebolag

Ansöka om sjukpenning retroaktivt

Privatperson Sjuk Anställd Tänk på att... Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version. Åtgärder fritext_mest använda Mest använda tjänsterna Ansök om ersättning till riskgrupper (inloggning) Ansök om ersättning för karens (inloggning) Ansök om sjukpenning (inloggning) Ändra omfattning på sjukpenning (inloggning) Avsluta sjukpenning (inloggning) Nav1 Sjukpenning Sjukpenning Ansök om sjukpenning, ändra omfattning eller avsluta din sjukpenning. Här kan du också sjukanmäla dig om du inte har en arbetsgivare som betalar sjuklön till dig. Nav2 Ersättning för arbetsskada Om du har skadat dig i arbetet Anmäl arbetsskada och ansök om livränta och ersättning för kostnader. Nav3 Närståendepenning Närståendepenning Ansök om ersättning för vård av sjuk närstående. Nav4 Smittbärarpenning Smittbärarpenning och reseersättning för smittbärare Ansök om smittbärarpenning. Nav5 Förebyggande sjukpenning Förebyggande sjukpenning Ansök om förebyggande sjukpenning.

Om du inte kan arbeta för att du är sjuk kan du få sjukpenning. Du som är aktiebolagsägare räknas som anställd i ditt bolag. Det betyder att de första 14 dagarna du är sjuk betalar ditt aktiebolag sjuklön till dig istället för din vanliga lön. Sen kan du ansöka om sjukpenning från Försäkringskassan. Tillfälliga regler med anledning av coronaviruset Vissa regler för ersättningar från Försäkringskassan är tillfälligt ändrade med anledning av coronaviruset. Uppdatera dig därför om vad som gäller på den här sidan: Coronaviruset – det här gäller Kan jag få sjukpenning? Du kan få sjukpenning om du: inte kan arbeta din vanliga arbetstid för att du är sjuk. Du måste vara borta minst en fjärdedel av din vanliga arbetstid för att kunna få sjukpenning. går miste om arbetsinkomst som är sjukpenninggrundande. är försäkrad i Sverige. Hur mycket får jag? I Ersättningskollen kan du enkelt och snabbt se ungefär hur mycket du kan få i sjukpenning och andra ersättningar. Du får knappt 80 procent av det du beräknar att ta ut som lön från företaget, men högst 804 kronor per dag.

Privatperson Sjuk Enskild firma Tänk på att... Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version. Åtgärder fritext_innehallsmallobjekt Mest använda tjänsterna Ansök om ersättning till riskgrupper (inloggning) Ansök om ersättning för karens (inloggning) Gör en sjukanmälan Ansök om sjukpenning (inloggning) Avsluta sjukpenning (inloggning) Nav Sjukpenning Sjukpenning Sjukanmäl dig och ansök om sjukpenning, ändra omfattning och avsluta sjukpenning. Nav Om du har skadat dig i arbetet Om du har skadat dig i arbetet Anmäl arbetsskada och ansök om livränta och ersättning för kostnader. Nav Närståendepenning Närståendepenning Ansök om ersättning för vård av sjuk närstående. Nav Förebyggande sjukpenning Förebyggande sjukpenning Ansök om förebyggande sjukpenning. Nav Smittbärarpenning Smittbärarpenning och reseersättning för smittbärare Ansök om smittbärarpenning och reseersättning för smittbärare.

Sjukpenning - Försäkringskassan

Sjukanmälan för arbetslösa Den som är arbetslös kan ha rätt till sjukpenning redan från början av sjukperioden. Man ska sjukanmälan sig den första dagen som man är sjuk via Försäkringskassans självbetjäningstjänst. Där anger man också i vilken omfattning som man inte kan arbeta på grund av sjukdom. När kan man få sjukpenning? Den som inte kan arbeta på grund av sjukdom kan få sjukpenning på normalnivå med 80 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten. Sjukpenning på normalnivå betalas ut i högst 364 dagar under ramtiden på 450 dagar. Därefter kan man ansöka om sjukpenning på fortsättningsnivå med 75 procent av den sjukpenninggrundande inkomsten. Den som har en allvarlig sjukdom kan ansöka om fler dagar med sjukpenning på normalnivå även efter 364 dagar. Bedömningsgrunderna ändras under sjukskrivningsperioden Arbetsförmåga bedöms olika beroende på hur länge en person har varit sjuk. Detta kallas för rehabiliteringskedjan. För den som är arbetslös bedömer Försäkringskassan arbetsförmågan i förhållande till arbeten som normalt förekommer på arbetsmarknaden redan från första dagen i sjukperioden.

Sjuk minst 1 år Information om aktivitetsersättning, sjukersättning och bostadstillägg för dig som är sjuk minst 1 år.

Då träffas den enskilde tillsammans med handläggare från båda myndigheterna i syfte att gemensamt komma fram till vilka insatser som behövs för att individen ska komma tillbaka till arbete. Gemensam kartläggning kan innebära ett eller flera möten och mynnar ut i en gemensam planering. Kartläggningen är en del i den rehabiliteringssamverkan mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen som kallas Förstärkt samarbete.

Sjukpenning för dig med aktiebolag

  1. Armand Duplantis har slagit nytt inomhusvärldsrekord i stavhopp
  2. Stekt hel rödspätta recept
  3. Anställd
  4. Räkna ut semestertillägg
  5. Påsktuppen - Kalmar läns museum
  6. 10 hobbys att tjäna pengar på – Företagande.se
  7. Orkar inte leva que
  8. Flyg från thailand
  9. Eterisk olja sköljmedel
  10. Ansöka om sjukpenning i efterhand
Nav Särskilt högriskskydd Särskilt högriskskydd Ansök om särskilt högriskskydd om du är borta ofta eller mycket från ditt arbete.

Om du är sjukskriven längre än ett år kan du ansöka om sjukpenning på fortsättningsnivå. Din sjukpenning sänks då till 75 procent av din lön. Men har du en allvarlig sjukdom kan du ansöka om att få behålla samma nivå som tidigare. Ersättningskollen Om ditt företag är nystartat, det vill säga att det registrerades för som mest 36 månader sedan, gäller särskilda regler. Då kan du ha rätt till ett så kallat uppbyggnadsskede. Det innebär att du får minst samma SGI och minst lika mycket i ersättning som en anställd med samma arbetsuppgifter, utbildning och erfarenhet skulle ha haft. Hur ansöker jag? 1. Sjukanmäl dig till ditt aktiebolag Gör din sjukanmälan till aktiebolaget första dagen du är sjuk. De första 14 dagarna du är sjuk betalar ditt aktiebolag sjuklön till dig istället för din vanliga lön. 2. Sjukanmäl dig till Försäkringskassan När du varit sjuk i 14 dagar ska du sjukanmäla dig till Försäkringskassan. Eftersom du räknas som anställd av ditt aktiebolag ska du sjukanmäla dig själv till Försäkringskassan.

Privatperson Sjuk Arbetssökande Tänk på att... Din webbläsare är av en äldre modell. Det innebär att du kanske inte kan använda alla funktioner på webbplatsen. Vi rekommenderar att du uppdaterar till en nyare version. Åtgärder fritext_mest använda Mest använda tjänsterna Gör en sjukanmälan Ansök om sjukpenning (inloggning) Ändra omfattning på sjukpenning (inloggning) Nav1 Sjukpenning Sjukpenning Sjukanmäl dig och ansök om sjukpenning, ändra omfattning eller avsluta din sjukpenning. Navigationsblock deltar i ett program och blir sjuk Om du deltar i ett program hos Arbetsförmedlingen och blir sjuk Sjukanmäl dig och när du har rätt till ersättning. Om du har skadat dig i arbetet Anmäl arbetsskada och ansök om livränta och ersättning för kostnader. Nav3 Närståendepenning Närståendepenning Ansök om ersättning för vård av sjuk närstående. Nav4 Smittbärarpenning Smittbärarpenning och reseersättning för smittbärare Ansök om smittbärarpenning och reseersättning för smittbärare. Nav5 Förebyggande sjukpenning Förebyggande sjukpenning Ansök om förebyggande sjukpenning.