Men för att skapa ett verkligt demokratiskt utrymme krävs det också att staten får bukt med den straffrihet som hotar att försvaga de demokratiska institutionerna. Sida stödjer därför också den Internationella kommissionen mot straffrihet i Guatemala (CICIG), ett unikt samarbete mellan FN och landets åklagarmyndighet, som gjort stora framsteg i arbetet mot korruption och straffrihet i landet. 3. Insight I Ukraina är det praktiskt taget omöjligt att leva öppet som hbtq-person. Ofta utsätts hbtq-personer för både psykiskt och fysiskt våld, diskriminering och kränkningar. Olena Shevchenkos bidrag till kampen för hbtq-personers rättigheter i Ukraina är stort. 2008 startade hon organisationen Insight, som idag är en av landets etablerade hbtq-organisationer och som genom svenska RFSL stöds av Sida. Organisationen driver både opinionsbildning, erbjuder gratis terapi och skyddat boende till hbtq-personer som blivit förföljda eller diskriminerade. Organisationen bedriver även en fortbildningsverksamhet där de utbildar poliser, lärare och vårdpersonal kring genus och hbtq-frågor.

Nepal har fått en ny lag som stärker personer med funktionshinders rättigheter - Sydasien – tidskrift om Indien, Pakistan, Sri Lanka, Bangladesh, Afghanistan, Nepal, Bhutan, och Maldiverna

Tre människorättsförsvarare som Sida stödjer 1. International Center for Transitional Justice För att främja fred och försoning i länder där de mänskliga rättigheterna kränkts under till exempel krig och konflikt, samarbetar Sida med International Center for Transitional Justice (ICTJ). Övergångsrättvisa (transitional justice) är viktigt för att de människor vars rättigheter blivit kränkta, ska kunna få upprättelse. För att det ska kunna ske arbetar ICTJ även med att ett lands institutioner ska ta sitt ansvar och främja försoning och rättvisa. 2. Internationella kommissionen mot straffrihet i Guatemala Guatemala har en lång historia av strukturell ojämlikhet och brott mot de mänskliga rättigheterna, kopplade till en 36 år lång intern väpnad konflikt. Fredsavtalet 1996 var startskottet på ett freds- och demokratibygge. Sida stödjer flera program som stärker det organiserade civila samhällets förmåga att själva hävda sin rätt i ett demokratiskt Guatemala, med särskilt fokus på urfolk, som traditionellt sett varit marginaliserade från politiskt och ekonomiskt inflytande, och människor som försvarar sin rätt till mark och naturresurser, ofta med livet som insats.

Föreskrifter mot diskriminering är också ett viktigt kapitel som stärker personer med funktionshinders ställning. Kvinnor och barn med funktionshinder har utökat skydd inom lagen då de två grupperna är utsatta, och myndigheterna är skyldiga att inför speciella åtgärder för att deras behov också mötts. Den nya lagen listar tio kategorier av funktionshinder. Det innebär att mental ohälsa, autism och hemofili numera också är klassificerade som funktionshinder i Nepal. Anmärkningsvärt är att hemofili är listat som det enda medicinska funktionshindret och att autism är listat trots att det nationella autism förbundet inte funnits länge. Detta beror på att förbunden Nepal Hemophilia Society och Autism Care Nepal har kämpat hårt de senaste åren för att öka medvetenheten kring respektive sjukdom och syndrom inom paraplyorganisationen National Federation of the Disabled Nepal och bland statliga myndigheter. Nästa kamp. Godkännandet av lagen innebär dock ingen vila för Nepals funktionshinderrörelse.

  • Panik vid insomning - Flashback Forum
  • Container lägenhet lindholmen
  • Jobba som rekryterare 2
  • Nepal - Regeringen.se
  • Fotboll vm kval europa

Arbetet kring att sprida kunskap om lagen och dess innebörd kommer nu påbörjas. Det innebär hårt arbete de kommande åren för Nepals funktionshinderrörelse. Henrik Schedin Henrik Schedin är skribent och en av två redaktörer för Sydasien. Hans fokusområde är sociala rörelser i Nepal, och har rest till Nepal regelbundet sedan 2012. Henrik har en magisterexamen i globala studier från Göteborgs universitet och har en bakgrund i antropologi och utvecklingsstudier.

Du är här Nepal är en republik i Himalaya. Fattigdomen i landet är stor, huvuddelen av befolkningen bor på landsbygden. Många byar är ensligt belägna och transporterna är ofta komplicerade. Över en miljon nepaleser arbetar som migrantarbetare i andra länder. Fackföreningsrörelsen är starkt men splittrad och partipolitiserad. Fakta Språk Nepali talas av 90 procent av befolkningen, därutöver talas flera minoritetsspråk. Ratificerade kärnkonventioner: 29 - 98 - 100 - 105 - 111 - 138 - 182 Arbetsmarknad och ekonomi: Nepal tillhör de fattigaste länderna i Asien. Barnadödligheten är hög och det primitiva jordbruket producerar inte tillräckligt med livsmedel för den egna befolkningen. Historiskt sett är Nepal ett jordbruksland. Först under 1950-talet etablerade sig de första industrierna i landet, i huvudsak genom statliga initiativ. Produktionen består i huvudsak av textilier, te, papper, skor, cement och socker. Det finns miljontals barnarbetare i Nepal, särskilt omfattande är barnarbetet inom mattindustrin.

Regeringar som använder repressiva åtgärder mot oliktänkande är ett återkommande problem. – Antalet demokratier i världen ökade efter andra världskriget fram till för ungefär 12 år sedan. Efter det kan vi se en negativ trend globalt, där demokratin snarare går bakåt än framåt, även om det ser väldigt olika ut i olika länder, säger Birgitta Weibahr, Sidas verksföreträdare för mänskliga rättigheter och demokrati. Enligt Freedom House skedde under 2017 demokratiska framsteg i 35 länder medan situationen för medborgliga och politiska rättigheter försämrades i 71 länder. Att de demokratiska utrymmena krymper påverkar alla som bor i ett land, men de som drabbas hårdast är civilsamhället, människorättsförsvarare, aktivister, journalister, bloggare och politiska partier i opposition. Restriktiva lagstiftningar och administrativa hinder försvårar för dem att verka och ofta är yttrandefriheten och möjligheten att organisera sig begränsad. – En människa kan berövas sina rättigheter på många sätt.

För tillfället befinner sig Emergas senior advisor Elisabeth Abiri i Nepal och arbetar på uppdrag av UNDP med att ta fram en plan för att stärka landets MR-institutions kapacitet att genomföra sin strategiska plan. I vintras var Elisabeth Abiri senast i Nepal men mycket av det arbete som gjordes då kring frågorna blev förståeligt nog liggande då den ödesdigra jordbävningen drabbade landet i slutet av april. Nepals självständiga och oberoende MR-institution National Human Rights Commission (NHRC), bildades 2000 för att arbeta utifrån de s. k. Paris-principerna. NHRC ska övervaka och utreda brott mot de mänskliga rättigheterna samt rekommendera regeringen ytterligare aktioner/sanktioner mot förövarna och kompensation till offren. NHRC till en de finansierad av Nepals regering men en stor del av deras aktiviteter finansieras av UNDP och andra internationella utvecklingpartners. Kommissionen står nu i begrepp att implementera dess strategisk plan för de kommande sex årens arbete. Elisabeths uppdrag handlar om att identifiera vilken kapacitet kommissionen har och kommer att behöva för att genomföra de kommande årens arbete.

70 år har gått sedan FN:s generalförsamling antog den allmänna förklaringen av de mänskliga rättigheterna. Men de senaste åren har den demokratiska utvecklingen gått bakåt på många ställen i världen. De mänskliga rättigheterna inskränks och respekten för rättsstatens principer utmanas. Hot mot demokratin är inget nytt och människorättsaktivister har alltid mött ett visst motstånd. Men under de senaste åren har fler regeringar tagit till repressiva åtgärder som hotar och försvårar för det civila samhället. Detta brukar kallas krympande demokratiskt utrymme. En global trend att demokratin krymper Efter terroristattacken i USA den 11 september 2001 syns en negativ global trend där de demokratiska utrymmena krymper, Bland annat begränsas det civila samhället och medier – både online och offline. Efter den arabiska våren har trenden förvärrats och 2017 stod demokratin inför sin största kris på flera decennier. Året genomsyrades av populism, nationalism och främlingsfientlighet på många håll i världen.
  1. Glas och bågar
  2. Spara ut till naturlig hårfärg
  3. Invånare los angeles phone number
  4. Buss degerfors karlskoga
  5. Moncler dunväst herr
  6. Kyckling i sötsur sas www
  7. Hade starr i stallet
  8. När får man pengar från csn
  9. Norlie kkv tröjan du hatar
  10. Bli av med träningsvärk
  11. Gravidförsäkring trygg hansa