Sveriges ekonomi krympte med 8, 6 procent andra kvartalet 2020, visar de färska BNP-siffrorna. Det är ett kraftigt ras, men ändå mindre än för andra europeiska ekonomier. Flera prognoser säger att Norden och Sverige kan klara coronakrisen bättre ekonomiskt än många andra. Med årets andra kvartal bakom oss ser många länder nu de ekonomiska konsekvenserna av coronakrisen tydligt, med BNP-ras i tvåsiffrigt hos både Spanien, Frankrike och Tyskland. BNP-raset i Sverige är 8, 6 procent, enligt färska siffror i dag, när andra kvartalet jämförs med första kvartalet i år. Jämfört med andra kvartalet 2019 är minskningen 8, 2 procent. Nedgången beror främst på fallande export, men också minskad hushållskonsumtion. Minskningen är historiskt stor Ändå har det i sommar funnits tecken på att den svenska ekonomin vaknar till liv igen efter en svår vår. I Sverige är kronan starkare än på länge, bostadspriserna har börjat stiga till samma nivå som före krisen, och både hushåll och företag har en något mer optimistisk syn på ekonomin än vad de hade i våras.

  1. Sveriges ekonomi
  2. Sveriges prins
  3. Gustaf sveriges
  4. Sveriges ordbok
  5. University
  6. Price

Sveriges ekonomi

De fyra stora länderna i Eurozonen visar en kombinerad BNP-tillväxt på 0, 9 procent. Det är ingen katastrof, men klart sämre än för ett år sedan. Där ligger också britterna, som emellertid legat lågt under hela Brexitprocessen. Går vi över till privatkonsumtionen ser den faktiskt ganska bra ut. Eurozonens fyra stora länder levererar en tillväxt i detaljhandel som ligger på samma nivå som USA, medan britterna ligger aningen under. Bostadsbyggande utvecklas också ungefär som i USA. Samtliga stora länder visar tillväxt. Däremot är Eurozonens bilförsäljning aningen sämre än i USA, men här visar viktiga Tyskland en viss tillväxt, medan britterna faller, om än svagt. Även i Europa är industritrenden dalande. Inköpschefernas index i eurozonen har en nästan identisk utveckling som det amerikanska, vilket även gäller industriproduktionen. Även lastbilsförsäljningen i Europa har försvagats, men visar fortfarande en viss tillväxt. Slutligen Kina. Där växer det mesta minst tre gånger snabbare än i USA och Europa, men trenderna är dalande, även i Kina.

  1. Flygplats Hong Kong International Airport | Hong Kong Guide
  2. Sveriges ekonomi 2020 bank
  3. Konjunkturläget - Konjunkturinstitutet
  4. Sveriges ekonomi 2020 1
  5. Segelbåt säljes
  6. Beskow elsa - petter och lottas jul - (inbunden) - böcker - Ginza.se
  7. Sveriges flagga

Sveriges prins

Gustaf sveriges

Arkiv 2001–2011 Här hittar du arkiverade utgåvor av Konjunkturläget Kommande publikationer Se kalendariet I rapporten Konjunkturläget presenterar vi vår prognos för svensk och internationell ekonomi.

BNP-tillväxten ligger på höga 6 procent, vilket dock är något svagare än för ett år sedan. Tillväxten i detaljhandeln ligger på goda 8 procent, vilket emellertid är ungefär som för ett år sedan. Däremot fallet bilförsäljningen kraftigt och ligger 11 procent under nivån från förra året, medan lastbilsförsäljningen visar nolltillväxt. Däremot visar tillväxten i industriproduktion bara en svag utförslöpa och ligger på 5, 6 procent, vilket är marginellt under nivån för ett år sedan. Under två dagar i december ändrades bilden radikalt Vad blir slutsatsen för 2020? Ganska positiv. Under två dagar i december ändrades bilden radikalt, särskilt för industrin. Dels är det klart att Brexit blir av, vilket undanröjer en stor osäkerhet. Dels har USA och Kina skrivit under ett avtal där handelskriget trappas ner i ett första steg. Även om det nuvarande Brexitavtalet bara gäller ungefär ett år framåt, är i alla fall färdriktningen klar. Dessvärre har premiärministern tagit på sig en ny tvångströja, genom att ensidigt deklarera att det slutliga avtalet med EU skall vara klart sista december nästa år, annars blir det ett avtalslöst tillstånd.

Sveriges ordbok

Hoppa till innehåll Hoppa till undermeny Meny Konjunkturinstitutet Sök Snabblänkar Nyheter Kontaktpersoner Press Kalendarium Ordlista Kontakta oss English Publikationer Statistik och data Vår verksamhet Om KI Startsida Konjunkturläget Våra prognoser för svensk och internationell ekonomi.

SvD går igenom vad som hänt med svensk ekonomi den senaste månaden. Foto: Simon Rehnström Stigande bostadspriser och skenande arbetslöshet. Sommarens läsning ger en splittrad bild av svensk ekonomi som dock visar tecken på en viss återhämtning. Foto: Stina Stjernkvist/TT Foto: Stina Stjernkvist/TT Trots regeringens åtgärder för att göra det lättare för företag att behålla personal fortsatte arbetslösheten att stiga under sommaren. I juni steg andelen arbetslösa till nästan 10 procent. Det betyder att över en halv miljon svenskar nu går utan jobb. Det är 150 000 fler än samma månad förra året.

University

– Nu börjar regeringen ställa om från tillfällig krispolitik till investeringar för att få hjulen att snurra i ekonomin och skapa nya jobb. Satsningarna: jobb, välfärd och klimat Andersson talade också om att omstarten inte ska innebära en återgång till läget före pandemin, utan att den behöver användas för att rätta till de brister som pandemin blottat i det svenska samhället. – Krisen har blottlagt allvarliga brister i vårt samhälle. Varje människa som dör är en tragedi, men också människor har blivit arbetslösa och det är naturligtvis en förlust. – Vi har en historisk möjlighet att åtgärda samhällsproblemen och bygga ett långsiktigt starkare samhälle. Det vill vi göra genom kraftiga investeringar i fler jobb, i välfärden, vården, omsorgen och självklart också i klimatomställningen, sa Andersson på pressträffen. Sverige gick in i krisen med den lägsta statsskulden sedan år 1977, och bästa sysselsättningsgraden i EU. Nu väntas arbetslösheten landa på 9 procent, och den offentliga sektorns skuldsättning bedöms öka till 42, 9 procent av bnp.

Vi måste vänta ett år, troligen två innan vi kan dra några mer långtgående slutsatser Nu väntar Sverige, liksom resten av världen, på att se vad hösten för med sig. – Det är alldeles för tidigt att utvärdera strategier vad gäller hur man bekämpar viruset och dess ekonomiska konsekvenser. Vi måste vänta ett år, troligen två innan vi kan dra några mer långtgående slutsatser om det, säger Torbjörn Isaksson. Artikeln uppdaterad 10. 50 med de färska BNP-siffrorna.

Price

Pressmeddelande från Finansdepartementet Publicerad 31 mars 2020 Finansminister Magdalena Andersson presenterar i dag Finansdepartementets nya prognos. Virusutbrottet har fått allvarliga konsekvenser för den ekonomiska utvecklingen såväl i Sverige som i omvärlden. Det handlar om en kombinerad efterfråge- och utbudschock med spridningseffekter mellan länder. Osäkerheten i prognosen är mycket stor. Bedömningen baseras bland annat på analyser av hur olika branscher påverkas av de åtgärder som vidtagits för att begränsa smittspridningen och hur ekonomin har reagerat vid tidigare kriser. Världsekonomin liksom den svenska ekonomin bedöms gå in i en lågkonjunktur med en kraftigt negativ BNP-tillväxt 2020. Svensk BNP bedöms minska med 4 procent 2020, vilket är i paritet med fallet under finanskrisen. Den negativa tillväxten och de omfattande varsel som hittills rapporterats bekräftar bilden av att arbetsmarknaden kommer att försämras markant med fallande sysselsättning och stigande arbetslöshet.

Publicerad 27. 08. 2020 - 17:01. Uppdaterad 27. 2020 - 17:01 100 miljarder kronor satsar svenska regeringen på nya stödpaket, främst för att skapa jobb. "Nu ska vi ställa om från krispolitik till investeringar", säger finansminister Magdalena Andersson. Den svenska regeringen diskuterar det ekonomiska läget i dag och i morgon, och Finansdepartementets senaste prognos för utvecklingen presenterades i dag. Läget ser ljusare ut än vad man trodde i juni. Bnp förutspås falla med 4, 6 procent för hela året, vilket är en stor minskning, men ändå en mindre minskning än i EU-länderna i medeltal. Finansminister Magdalena Andersson betonade allvaret men höll en försiktigt positiv genomgång av läget på pressträffen i dag. – Vi kan se tecken på återhämtning även om läget i svensk ekonomi fortsatt är mycket allvarligt. Stor osäkerhet råder kring pandemins utveckling och återhämtningen kan bli utdragen. Regeringen kommer presentera en budget med krissatsningar på 100 miljarder kronor. Fokus i krispaketet ska ligga på återstart och jobb.