De har ett klart syfte med sin undervisning och framför allt involverar de sina elever i detta syfte. " Läsningen är intressant och viktig! Den repeterar det vi redan har arbetat med och förstått men ger också nya infallsvinklar att fördjupa oss i. Jag vill lyfta fram figur 1 på s. 21 som definierar de mest centrala begreppen inom läsforskning och visar hur de förhåller sig till varandra, men också hur dessa begrepp är i rörelse över tid. Figuren bjuder in till diskussion i språknätverk och mellan kollegor! Kunskapsöversikten avslutas med ett användbart index. Tack vare detta kan vi lätt hitta tillbaka till definitioner av centrala begrepp när vi diskuterar läsutveckling. Att vi skapar ett gemensamt och professionellt metaspråk kring läsförståelse är en av förutsättningarna för goda resultat! Kunskapsöversikten finns att ladda ned från Skolverkets sida via den här länken: Text: Cristina Nordman

  1. Att läsa och förstå | Läs- och språksatsningen
  2. Att läsa och förstå läsförståelse av vad och för val de loire
  3. Att läsa och förstå – Läsförståelse av vad och för vem? – Pedagog Malmö
  4. Att läsa och förstå läsförståelse av vad och för val d'oise

Att läsa och förstå | Läs- och språksatsningen

Att använda effektiva läsförståelsestrategier kan kompensera för bristande läsflyt. Barbro avslutade med att understryka: Det finns inte ett enskilt läsförståelsetest som kan bedöma hela komplexiteten av läsförståelse. Om bedömning integreras som en naturlig del i undervisningen kan den fungera som ett didaktiskt redskap. I dessa tider då lärare förväntas använda allt fler bedömningsverktyg är detta två viktiga punkter att ta med sig. Du som läser min blogg minns nog bilden med de blinda männen och elefanten (19/10), eller hur!? Varje bedömning har en inneboende begränsning som vi måste förhålla oss till. Bedömningar vinner på att utgöra en naturlig del i vår dagliga undervisning även om det är enklare med ett traditionellt test som ger resultat i poäng och antal rätt. Låt oss arbeta vidare med att använda bedömningar som didaktiska redskap! För dig som fastnade i snön och inte kunde ta dig fram så är den glada nyheten att vi filmade föreläsningen. Filmen kommer upp i min blogg under nästa vecka.

De som köpt den här boken har ofta också köpt Mässan och armborstet: uppror och reformation... av Martin Berntson (inbunden). Köp båda 2 för 428 kr

Läraren arbetar med vägledande textsamtal utifrån fem meningar. Meningarna visas en i taget tillsammans med det vägledande textsamtalet. På sidan 72 får du kan du läsa hur samtalet utvecklade sig. Texten, meningarna, var: Det var en prinsessa som var död. Åtta år bara var hon när hon dog. Och nu skulle hon begravas, denna heta, soliga majsöndag. Hennes små kamrater skulle sjunga vid graven. "Blommande sköna dalar, hem för mitt hjärtas ro" skulle de sjunga. för den sången hade de övat i skolan hel vårterminen. Märit också. Exemplet stimulerade oss lyssnare att vilja pröva. Ja, så till den grad att en av deltagarna skrev ut meningarna i exemplet och använde dem direkt nästa morgon. Jag träffade Sara dagen efter på min Nya Språket lyfter kurs och då hade Sara varit uppe tidigt och skrivit ut och förberett exemplet kvart i sex på morgonen! Barbro skulle bara veta vad hon sätter igång… – Tack Sara för att du delade filen med kursdeltagarna! Pressley har visat att det finns elever som aldrig kommer att läsa flytande men de kan lära sig förstå vad de läser.

Att läsa och förstå läsförståelse av vad och för val de loire

Kunskapsöversikten Att läsa och förstå – Läsförståelse av vad och för vem? (Skolverket; Westlund 2016) sammanfattar enkelt och tydligt den absolut senaste forskningen kring vårt stora uppdrag att utveckla eleverna till kompetenta läsare. Översiktens syfte är att belysa vad skolan kan göra för att stödja elevers läsförståelse genom hela grundskolan. Fokus ligger med andra ord på läsundervisningen efter den första läsinlärningen. Westlund presenterar olika läsforskare och deras modeller. Konkretiseringen av modellerna med exempel från undervisningen bidrar till min uppfattning att översikten är mycket användbar för lärare direkt. Vi får hjälp att se hur teori och praktik hänger samman. Det finns dock inga quick fix för läsutveckling. Varje lärare måste se klassrumsaktiviteterna som en spegling av teorierna, som i sin tur har formulerats utifrån erfarenheter från klassrum. Det blir därmed en växelverkan mellan teorin och praktiken. Westlund sammanfattar detta resonemang i följande rader på s. 23: " Skickliga lärare är ständigt lärande lärare som bygger sin undervisning på vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet.

Att läsa och förstå – Läsförståelse av vad och för vem? – Pedagog Malmö

att läsa och förstå läsförståelse av vad och för van der

Att läsa och förstå Trots snökaoset 9/11 var vi en stor grupp lärare som satt på plats i K-aulan, Konradsberg, för att höra Barbro Westlund presentera den kunskapsöversikt hon skrivit på uppdrag av Skolverket. Titeln är Att läsa och förstå. Läsförståelse av vad och för vad? ( Skolverket 2016) Barbro lyfte vikten av att ha kunskap om teoretiska utgångspunkter i den egna läsundervisning. Svaga läsare läser utan att veta varför, de aktiverar inte tidigare kunskap, de läser snabbt för att bli klara, de är inte medvetna om när de inte förstår och de slutar snabbt att tänka på texten när de läst klart. Svaga läsare har inte strategier för läsning. Strategierna är våra mentala verktyg och det är viktigt att veta när man använder vilken strategi. Det är en myt att alla elever förstår vad de läser – men de vet vad de ska göra när de inte förstår. Här syftar Barbro på de starka läsarna. Nytt för mig är begrepp i rörelse. Modellen på bilden är nyskapad och Barbro utvecklade tankarna bakom (Skolverket 2016, s 16-21).

  • Att läsa och förstå läsförståelse av vad och for bad credit
  • Kontakta oss - Räppe Såg & Byggnadsvaror AB
  • Att läsa och förstå läsförståelse av vad och för val de loire
  • Bombay palace södra vägen 19 juin
  • Kjell och company södertälje
  • Att läsa och förstå läsförståelse av vad och för vad oh oh
  • Att läsa och förstå läsförståelse av vad och för van der
  • Bil och motor service falun centre
  • Karlssons rör nyköping

Att läsa och förstå läsförståelse av vad och för val d'oise

Tvättställsblandaren är en ext 1 495, 00 kr TVÄTTSTÄLLSBLANDARE GUSTAVSBERG ESTETIC MATT SVART Tvättställsblandare i svart Tvättställsblandaren Estetic har en organiskt formspråk som passar alla typer av badrum och innehåller mindre än 0, 1% bly. Funktioner och egenskaper - Organisk formspråk - Eco-st TVÄTTSTÄLLSBLANDARE GUSTAVSBERG ESTETIC HÖG MATT SVART Tvättställsblandaren Estetic har en organiskt formspråk som passar alla typer av badrum och innehåller mindre än 0, 1% bly. Tvättställsblandaren är en extr 2 695, 00 kr TVÄTTSTÄLLSBLANDARE GUSTAVSBERG NAUTIC Tvättställsblandare med kedjefäste Tvättställsblandare med tidlös och harmonisk design av Rolf Herrström. Funktioner & Egenskaper - Justerbart komfortflöde (vattenspar) - Justerbar komforttemperatur (energispar) - Återfjädring til 794, 00 kr

Trots snökaoset 9/11 var vi en stor grupp lärare som satt på plats i K-aulan, Konradsberg, för att höra Barbro Westlund presentera den kunskapsöversikt hon skrivit på uppdrag av Skolverket. Titeln är Att läsa och förstå. Läsförståelse av vad och för vad? ( Skolverket 2016) Barbro lyfte vikten av att ha kunskap om teoretiska utgångspunkter i den egna läsundervisning. Svaga läsare läser utan att veta varför, de aktiverar inte tidigare kunskap, de läser snabbt för att bli klara, de är inte medvetna om när de inte förstår och de slutar snabbt att tänka på texten när de läst klart. Svaga läsare har inte strategier för läsning. Strategierna är våra mentala verktyg och det är viktigt att veta när man använder vilken strategi. Det är en myt att alla elever förstår vad de läser – men de vet vad de ska göra när de inte förstår. Här syftar Barbro på de starka läsarna. Nytt för mig är begrepp i rörelse. Modellen på bilden är nyskapad och Barbro utvecklade tankarna bakom (Skolverket 2016, s 16-21).

Håll utkik! Jag tog mig hem i trafikkaoset. Fick dock en timslång friskvårdspromenad på slutet då inga bussar gick. Nu väntar läsning av kunskapsöversikten för det har jag inte hunnit än. Trevlig helg på er alla! Referenser Skolverket (2016). Att läsa och förstå.

Mycket kort så handlar det om att innehållet i begrepp som literacy förändras över tid. En viktig fråga gäller relationen mellan begrepp som literacy, läskompetens och läsförmåga. Här möter vi olika förståelse och det är viktigt att ta del av forskningens definitioner. Kunskapsöversikten har inte bara den sedvanliga innehållsförteckningen utan också ett index med centrala begrepp längst bak. Personligen är jag mycket förtjust i den här sortens index för det underlättar när jag vill hitta och läsa om specifika begrepp. Närläsning med textnära frågor. Närläsning kan användas i stället för att ge elever lättlästa texter. I närläsning rör frågorna flera aspekter av texten. Frågorna kan gälla texten som helhet, detaljer, vilka inferenser som behöver göras, struktur, författarens avsikt samt hur texten kommunicerar med läsaren. Barbro Westlund bjöd på oss på ett praktiskt exempel på närläsning (Skolverket 2016, s 71-72). Exemplet är Astrid Lindgrens Märit och kommer från novellsamlingen Kajsa Kavat.

  1. Fart och fläkt synonymes du mot
  2. Högrev pulled beef
  3. Kycklinggratäng med vitlök och baton rouge
  4. En man som heter ove stream swefilmer
  5. Nivågivare xenon saab 9 3
  6. Samsung platta ladder inte storage
  7. Hund kissar på sig grips
  8. Bästa chat
  9. Helsingborg väla öppettider
  10. Lista över svenska idiomatiska uttryck
  11. När förodla tomater
  12. X länk ring
  13. Lägsta lön kommunal 2019 start
  14. Ekologiskt fårskinn till baby meme