Zornsamlingarna tillföll staten 1942 genom makarna Zorns testamente. Testamentet är att betrakta som en stiftelseurkund och redogör för hur makarna Zorns arv ska omhändertas för framtiden. Zornsamlingarna är det officiella namnet på deras donation, som omfattar mer än sextio byggnader och närmare 20 000 föremål, alltifrån Zorns egna verk till dalmålningar, vävda tapeter, silverpjäser och Rembrandtetsningar. I grunden utgörs Zornsamlingarna av fyra delar: Zornmuseet, Zorngården, Zorns gammelgård och Gopsmor. År 1995 tillkom även Textilkammaren vid Zorns gammelgård. Anders och Emma Zorn efterlämnade också ett större kapital. Detta förvaltas enligt deras önskemål av Uppsala universitet under namnet Zornfonden. Zornsamlingarna
  1. Zornsamlingarna - Regeringen.se
  2. Uusmann ny ordförande
  3. Vänskapen mellan Emma Zorn och Erik Axel Karlfeldt - Karlfeldt

Zornsamlingarna - Regeringen.se

"Den Bellmansdyrkande Anders Zorn lutar sig mot bordet med huvudet vilande i handen. Han sluter ögonen, synes vilja vara oberörd av varje yttre intryck, för att helt få njuta av de bedårande tonerna. " Med åren utökades sällskapet med flera kulturpersonligheter. Albert Engström, Vicke Andrén, Prins Wilhelm, Erik Axel Karlfeldt med flera förde Bellman-traditionen vidare. Mot slutet av 1910-talet, när det stod klart att "rättigheterna" skulle upphöra, drabbades Freden av en kris och bjöds ut till försäljning. Dessutom hotades huset av rivning. Många hade redan börjat sörja sin favoritkrog. Den 4 februari 1919 hade Bellmans Minne sin sista sammankomst. Emil Nordlander, som var med, berättar: "Stoppa i dig Anders (Zorn), för det är nog säkert att du aldrig mer kommer att äta några köttbullar på det här stället. " Zorn satte nästan köttbullarna i halsen och krävde en förklaring. "Jo källarmästaren är gammal. När hans rättigheter löpa ut, kommer han att lägga ner rörelsen och sen är det ajöss med Freden. "

Enligt Anders och Emma Zorns testamente, efter vilket Zornsamlingarna 1942 överlämnades till svenska staten, kan bara statsråd och före detta statsråd bli styrelseordförande. Ines Uusmann, bosatt i Karlskrona där boverket ligger, tackade med glädje ja till att efterträda Bengt Göransson (som förutom Zornsamlingarna haft styrelseuppdrag för FFF och Dalhalla). - Det känns väldigt ärofullt. Jag är jätteglad, säger Ines Uusmann till Blekinge läns tidning. Zornsamlingarna omfattar Zorngården, Zornmuseet, Zorns gammelgård och textilkammare samt Gopsmor. Zorngården är makarna Zorns hem som det såg ut när Emma Zorn dog 1942 - ett mycket särpräglat byggnadsverk med inspiration från engelsk och svensk arkitektur. Där märks särskilt möblerna, både de gustavianska och de från Karl Johan-tiden, och de möbler som Zorn själv ritade. Zornmuseet invigdes 19 år efter Anders Zorns död och visar hans oljemålningar och akvareller, etsningar och skulpturer i trä och brons. Där visas delar av den stenrike Zorns stora konstsamlingar.

Uusmann ny ordförande

av BIRGITTA SANDSTRÖM, tidigare chef för Zornsamlingarna, Mora Erik Axel Karlfeldt och makarna Emma och Anders Zorn möttes första gången på en middag i Uppsala 1903. ­Några år senare ägde Karlfeldts första längre besök i Zorngården i Mora rum. Det var under jul- och nyårshelgen 1905-06. Under det besöket porträtterade Zorn skalden, och denne följde också med upp till Gopsmor, Zorns kombinerade fiskarstuga och vildmarksateljé, några dagar. Det humo­ristiska och uppriktiga tackbrev som han skrev till Emma Zorn efter hemkomsten den 11 januari 1906, är kännetecknande för en korrespondens som upphörde först genom skaldens död 1931. Karlfeldt återkom till Mora under Trettonhelgen 1907. Det var en speciell högtid för Zorn. Han anordnade då travtävlingar på Saxvikens is och samtidigt fira­des Trettonhelgen på gammaldags vis med trettondagssångare, en stjärngosseparad. Att fira Trettonhelgen i Mora kom att bli en stark tradition för Karlfeldt och varade med få undantag så länge han levde och kom så småningom att inkludera hela familjen Karlfeldt.

Den värme med vilken Karlfeldt tackar för senast återkommer många gånger och hyllningarna till Zorngårdens gästfrihet beskrivs på varjehanda sätt. Under alla år andas Karlfeldts brev också en ödmjuk tacksamhet – inte minst för att han i Mora fick en fristad som kom att betyda mycket för honom. Vänskapen mellan Emma Zorn och Karlfeldt såsom den utvecklade sig, hade inte varit möjlig utan Anders Zorn. Dels var vänskapen herrarna emellan en förutsättning för att även fru Zorn skulle kunna delta i deras värld, dels var det Karlfeldts uppskattning av Zorn som gjorde det möjligt att även efter Zorns död 1920 fortsätta umgänget med hans änka. För Emma Zorn var det avgörande att hennes vänner respekterade maken, och Karlfeldt visade vid ett flertal tillfällen sin aktning och sin förståelse både för människan och för konstnären. Karlfeldt beskriver detta i två tal, dels i samband med avtäckningen av den zornska gravstenen på Mora kyrkogård 1921, dels vid invigningen av den stora retrospektiva utställningen på Liljevalchs i Stockholm 1924.

Och Karlfeldt och Zorn var nära vänner. Betydelsefullt för detta var att Karlfeldt bidrog med dikter framförda vid två tillfällen vilka framstår som några av Zorns mest betydande insatser som konstnär och som kulturpersonlighet. Det var dels en kantat till invigningen i Mora 1903 av Gustav ­Vasastatyn, Zorns viktigaste skulpturverk, dels dikten En hornlåt inför den första spelmanstävlingen i Sverige, anordnad av Zorn i Gesunda 1906. En personlig, rättfram beskrivning av Zorn gör Karlfeldt i Kyrkosångarne (publicerad i Hösthorn 1927). Det är också Karlfeldt som deltar i konstnärens sista midsommarfirande 1920, den för Zorn så innerligt viktiga högtiden, en minnesrik samvaro. Karlfeldt var också den vän som alltid kom ihåg Zorns födelsedag och dödsdag genom att sända blommor till fru Zorn och till graven. Emma Zorn svarade på Karlfeldts inkännande vänlighet och uppriktiga omtanke genom att på många sätt uppmärksamma skalden, inte minst hans och familjens praktiska behov. Oförglömligt för dem alla blev Karlfeldts 60-årsdag som firades 1924 i Gopsmor.

Förutom silversamlingen konst av Liljefors, Josephson, Wahlberg, Courbet, Tintoretto, Rodin och Rembrandt. Zorns gammelgård, anlagd 1914, har landets största samling av mycket gamla trähus. Fyra är från 1300-talet. Bredvid Zorns gammelgård uppfördes 1993 Zorns textilkammare för att kunna visa delar av makarna Zorns stora samling av allmogetextilier. Gopsmor var Zorns kombinerade fiskarstuga och vildmarksateljé. - Han är en nationalkonstnär. Jag tror inte man har förstått hur stor han var - en megakändis och världskänd. Jag ska ge stöd åt ledningen, hjälpa till där jag kan, men inte lägga mig i den dagliga verksamheten, säger Ines Uusmann.

Vänskapen mellan Emma Zorn och Erik Axel Karlfeldt - Karlfeldt

  1. Medicinsk fotvård
  2. Emma och malena
  3. Uusmann ny ordförande

Stäng Kopiera och spara länken för att återkomma till aktuell vy

Inte Bellman men Zorn, Taube och Vreeswijk Skänkrummet (Foto H Ellgaard) Carl Michael Bellman besökte Den gyldene freden men han tillhörde inte stamgästerna. Den myten uppstod när Anders Zorn 1899 lät instifta orden "Bellmans minne" som därefter höll sina träffar här. När huset 1919 hotades av rivning blev Anders Zorn förskräckt och köpte hela fastigheten för att rädda krogen och älsklingsrätten – köttbullar. Efter köpet stängdes krogen för renovering och återställdes enligt Anders Zorns direktiv till 1700-talsstil med enkel inredning, levande ljus och svensk husmanskost på menyn – givetvis med köttbullarna! Anders Zorn avled 1920 och i sitt testamente donerade han krogen till Svenska Akademin. I december 1922 var det dags för å dess har en mängd trubadurer som Evert Taube, Olle Adolphson, Fred Åkerström och Cornelis Vreeswijk hört till stamgästerna. Men även Jussi Björling och Ivar-Lo Johansson hade varsitt stambord, liksom många andra stockholmare. Och en trappa upp äter Svenska Akademin middag varje torsdag.

anders och emma zorns testamente