TEHERAN. I Libanon hotar Hizbollah att skicka hem amerikanska soldater i kistor. I Irak röstade parlamentet för ett beslut om att få "utländsk militär" ut ur landet – och i Iran har man hissat den röda hämnd-flaggan. Hela världen håller andan och fruktar ett tredje världskrig. – Hämnd är inte bra. Men, att stå mot USA:s angrepp är någonting bra, säger den unga iraniern Rezwana, på Revolutionstorget i Teheran. Begravningståget med den dödade generalen Qassem Soleimani, 62, är nu i Iran. Redan på söndagskvällen ställde man flera bord i huvudstaden Teheran för att servera te till minne av honom. Det är en tradition i Iran att servera te när en person dör. De flesta har under kvällen samlats på Inqilabtorget, Revolutionstorget, i centrala Teheran. Snön har täckt de höga bergstopparna omkring Teheran och vinterkylan ligger tung i luften. Toppgeneralens död kan få konsekvenser för hela Mellanöstern. Said Mehdi Sajadiar studerar vid universitet i staden. Nu står han bakom ett bord på trottoaren och serverar te i små glas.

Tidslinje andra världskriget

tredje världskriget 2019 youtube tredje världskriget 2019 cast

Photos

I stället har de varit fullt sysselsatta med politik. I länder som Italien och Tyskland tycks det gå mer tid åt till att bilda och hålla samman regeringar än att faktiskt regera. Exempelvis Grekland har förlitat sig på internationella lån för att hålla huvudet knappt ovanför ytan, i stället för att verkligen reformera pensionssystemet eller förbättra affärsmiljön. Konstgjord andning. Bristen på strukturella reformer innebär att den oöverträffade överskottslikviditeten som centralbankerna injicerade i ekonomin inte allokerades till de mest effektiva syftena. I stället steg de globala tillgångspriserna till ännu högre nivåer än före 2008. I USA är bostadspriserna nu 8 procent högre än vid toppen av fastighetsbubblan 2006, enligt data från fastighetswebbsajten Zillow. Det cykliskt justerade PE-talet (Shillers CAPE), som mäter huruvida börskurserna ligger inom ett rimligt område, är nu högre än både 2008 och början av den stora depressionen 1929. Eftersom penningpolitiska åtstramningar avslöjar sårbarheter i realekonomin kommer sprickande tillgångsprisbubblor att utlösa en ytterligare ekonomisk kris.

  1. Tredje världskriget 2019 full
  2. Tredje världskriget 2010 relatif
  3. Levis gränby centrum brno
  4. Tredje världskriget 2019 map
  5. Andra världskriget orsaker
  6. Tredje världskriget 2013 relatif

I så fall kan vi få se en direkt militär konfrontation mellan Ryssland och USA i Syrien. Med risken att en sådan sprider sig till andra platser. Hämnas Är det upptakten till ett tredje världskrig vi ser? Förhoppningsvis inte. Ryssland har ägnat de senaste åren åt att återuppbygga sin militära styrka men jag har svårt att tänka mig att Putin känner sig redo för en direkt konfrontation med USA. Riskerna för båda honom personligen och Ryssland är för stora. Ryssland riskerar att förlora sitt fäste i Syrien. Bättre då att låta Trump få hämnas på Assad och eventuellt räkna in en del ryska förluster. Ordkriget kommer att fortsätta men förhoppningsvis utan att ett tredje världskrig bryter ut. Av: Wolfgang Hansson Publicerad: 11 april 2018 kl. 13 LÄS VIDARE

andra världskriget orsaker

Tredje världskriget 2009 relatif

Skifta fokus Normalt skulle ett militärt äventyr i Syrien inte vara särskilt lockande för Trump och hans Amerika först-doktrin. Men i det nuvarande inrikespolitiska läget kan Trump vilja skifta uppmärksamheten från problem han har på hemmaplan. Det är bara några dagar sedan som FBI gjorde en razzia hos hans personliga advokat Michael Cohen på grund av utbetalningar till bland andra porrstjärnan Stormy Daniels. Potentiellt kan det vara mycket farligt för Trump. Cohen är inte bara hans advokat utan dessutom en god vän med stor insyn i Trumps göranden. Vad händer om han börjar samarbeta med den särskilde utredaren Robert Mueller? Även tidigare presidenter har frestats att slå till militärt utomlands för att utstråla makt och styrka när de varit hårt pressade på hemmaplan. Inga entydiga bevis Att bevisen inte är lika entydiga som efter attacken 2017 lär knappast hindra Trump. FN-organet OPCW:s utredare pekade ut den syriska regimen som sannolikt skyldig till angreppet mot Khan Sheikhoun men Ryssland ville ändå inte godta resultatet.

Att få till hundraprocentiga bevis i sådana här sammanhang är mycket svårt. Kanske vill Trump till och med skicka en signal till Moskva att de måste förhindra att kemvapen används i Syrien eller någon annanstans, som exempelvis på brittisk mark. En helt annan sak är vad ett USA-lett angrepp mot Assad skulle åstadkomma. I bästa fall kan det få Assad att tveka inför att använda kemvapen i framtiden. Trump gjorde så sent som förra veckan klart att han vill dra bort de amerikanska trupper som funnits i Syrien för att krossa Islamiska staten, så fort som möjligt. Visa musklerna Några Tomahawkmissiler mot Assad lär inte på något avgörande sätt ändra krigets utgång. Det är osäkert om Trump ens vill få bort Assad om han kan det eftersom det som kommer efter honom kan vara ännu värre. För Trump handlar det mer om att visa musklerna. Presidenten vill definitivt inte dra in USA mer varaktigt i kriget för något annat ändamål än att krossa islamistiska grupper som kan hota USA med terrordåd. Men president Trump är uppenbarligen beredd att ta risken att ryska soldater dödas och att Ryssland i så fall gör allvar av sitt hot att svara.

Minst två miljoner frågor kom in till Vladimir Putin under den hårt regisserade årliga frågeshowen med Rysslands president, som brukar hålla på i minst fyra timmar. I år bollade Putin frågorna vidare till byråkrater i direktsändning. SvD reder ut de viktigaste frågorna och svaren. Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev/ TT Vladimir Putin. Foto: Mikhail Klimentyev/ TT MOSKVA Frågestunden är en välregisserad tradition. Detta är 16:e gången Vladimir Putin svarar på medborgarnas frågor. De senaste åren har fokus handlat om att skapa en levande diskussion. Människor ringde in eller använde sociala medier för att ställa frågor till presidenten.

Flaggan lär inte halas på kort sikt. Expressens Kassem Hamadé på plats i Teheran, Iran. Foto: Kassem Hamadé Varningen: Iran kan hämnas inom veckor Spänt läge efter toppmilitären Soleimanis död.